Vi er på en grøn mission - og du er med
Vi ønsker at få mennesker til at høre til – og høre sammen. Vi vil facilitere den dialog, der bringer verden tættere sammen, og som gavner de mennesker i alle dele af verden, som vi både er i kontakt med og er gensidigt afhængige af.
Peter Larsen Kaffe har i årtier været med til at skubbe kaffebranchen i en mere bæredygtig retning. Vores konstante fokus på verden omkring os har et filantropisk udgangspunkt - vi forventer altså intet retur for vores handlinger. Vores arbejde med FN's Verdensmål fokuserer primært på at bidrage til indfrielse af Verdensmål nr. 2: Stop sult, Verdensmål nr. 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst og Verdensmål nr. 12: Ansvarligt forbrug og produktion.
Vi bidrager bl.a. til målene ved at alt vores kaffe bliver certificeret i 2021. Via certificeringer sikrer vi bedre vilkår for farmerne på en række områder. Bl.a. er Fairtrade-kaffefarmerne sikret en minimumspris og et pristillæg for deres kaffebønner. Derudover viser forskningen, at især de uddannelsesmæssige muligheder, som certificeringssystemerne tilbyder, har en positiv indvirkning på farmernes indkomst.
Med bevægelsen Circular Coffee Community arbejder vi for og forsker i nye måder at udnytte hele kaffeplantens nærings- og nytteværdi for at skabe nye indtjeningsmuligheder og dermed bedre levevilkår for kaffefarmerne.
Se her vores grønne mission gennem tiden
Statusrapport anno 2021
Når vi brygger en kop kaffe i dag, udnytter vi sølle én procent af kaffeplantens mange næringsstoffer. Det er stort set kun kaffeplantens bønner, der bliver brugt, og så smider vi ovenikøbet mange ton kaffegrums i skraldespanden og hælder utallige liter kaffeslatter i vasken hver eneste dag, selvom det hele kan bruges til noget fornuftigt.
Det vil vi lave om på. Derfor er vores mål hos Peter Larsen Kaffe at opnå 100 % cirkulær anvendelse af alle kaffens ressourcer. Arbejdet er allerede godt i gang.
Vi har en grøn emballagemission
100% genanvendelige emballager i 2025
100% fornybare eller genanvendte ressourcer i vores emballager i 2030
Siden 1993 har vi arbejdet med at optimere vores emballager ved at fjerne aluminium, gøre dem tyndere og forske i alternativer til den fossile plast. I 2018 implementerede vi plast fra fornybare ressourcer i vores første emballager. Det var en vigtig milepæl for vores emballagestrategi. De fornybare ressourcer - vi bruger primært sukkerrør - har en lavere CO2-udledning end fossilt plast, da planterne optager CO2 under dyrkning. Samtidig er det ikke en ressource, som vi skal hive op fra undergrunden og aldrig vil kunne tilvejebringe igen. De sukkerrør, vi bruger, er Bonsucro-certificerede, hvilket er en garanti for, at de er bæredygtigt dyrket, og uden regnskov er fældet i forbindelse med dette.
I dag afbrændes 63% af alt plastaffald i Danmark, og derfor har vores strategi pt fokuseret på at fjerne aluminium og implementering af fornybare ressourcer, således emballagerne udgør en mere miljørigtig energikilde ved afbrænding.
Heldigvis er der både fra dansk og europæisk side stort fokus på genanvendelse og cirkulær økonomi. Blandt andet derfor skal alle husstande i Danmark affaldssortere i 10 fraktioner fra juli 2021, hvilket vil sikre bedre genanvendelsesmuligheder for emballager i fremtiden.
Derfor arbejder vi målrettet på fuldt genanvendelige emballager, som kun består af én type plast. Det udgør opskriften for vores mål i 2030 om 100% genanvendelige emballager lavet af fornybare eller genanvendte ressourcer.
Det følger vores ambition om at være 100% cirkulære i 2030.
Med vores samlede strategi med fokus på grønne alternativer og 100% genanvendelige emballager, følger vi Danmarks langsigtede mål om, at vi i 2050 skal være et klimaneutralt samfund.
Vores emballagestrategi
-
100% af vores emballager skal komme fra vedvarende eller genanvendes ressourcer og være designet til genanvendelse.
-
Minimere i mængden af ressourcer fx ved at gøre emballagerne tyndere
-
Minimere spild og genbruge elementer, når det er muligt
-
Bruge biobaserede polymere i vores emballager der kommer fra vedvarende kilder så som sukkerrør.
-
Fjerne unødvendige lag af aluminium og metallisering.
-
Helt undgå materialer, der indeholder bisphenol, PVC og klorinbaseret plastik
-
Sikre ressourcer, der er ansvarligt dyrket, produceret og kan spores hele vejen
-
Mindre negativ påvirkning på miljøet
-
Sikre emballagernes kvalitet
-
Optimere pakkestruktur på paller, så vi ikke transporterer luft
Kaffekapsler
Vores kaffekapsler er lavet af sukkerrør og helt fri for fossile brændstoffer. Kapslerne er industrielt bionedbrydelige og udgør en grøn energikilde.
Klimaforandringer
Varm kaffe er dejligt, men kaffetræerne trives ikke nær så godt i de nogle gange ekstreme varmegrader, sm klimaforandringerne har bragt med sig. Selv små stigninger kan få træerne til at gå ud. Så må farmerne vælge mellem to ting:
A) Rykke produktionen højere op i bjergene, hvor der er køligere men også mindre plads.
B) Stoppe med at dyrke kaffe.
Ingen af delene er gode for hverken kaffefarmeren eller den kaffe, du skal drikke i fremtiden.
Derfor er det vigtigt, at vi tager klimaforandringerne alvorlige og gør vores for at mindste påvirkningen, så vi stadig kan nyde en god kop kaffe i fremtiden.
Certificeringer
Når du køber certificeret kaffe, handler du ansvarligt over for miljøet og samfundet.
Certificeringerne sikrer bedre vilkår for kaffefarmerne og miljøet på en lang række områder. Fx er Fairtrade-farmerne garanteret en minimumspris og et tillæg for deres kaffebønner. Rainforest Alliance og økologi sikrer, der bliver passet på naturen.
Vores mål er, at alt vores kaffe er certificeret i 2021.
Grøn energi
Vindenergi og biogas er to vigtige elementer på hovedkontoret i Viborg. Alt strømmen vi bruger kommer fra vindmøller og de store ristemaskiner varmes op med biogas.
Vidste du...
At der i gennemsnit bruges 7 timers arbejde pr. kilo kaffe, der fremstilles?
At processen indeholder såning, høst, sortering, vask og tørring, før den grønne bønne er klar til at blive ristet?
At du selv kan gøre en række simple ting for at forbedre din kaffeoplevelse?
I dette hæfte finder du opskrifter og tips til kaffebrygningen derhjemme.
God fornøjelse!