Inspiration
Sådan laver du den bedste kaffe på stempelkande
Mange af os har en stempelkande stående hjemme i skabet, men for nemhedens skyld bruger vi ofte kaffemaskinen til at lave de daglige kopper kaffe. Men det er faktisk meget nemt at få nogle utrolig gode kopper kaffe på en stempelkande. Her er du samtidig selv herre over, hvordan du gerne vil have din kaffe. Bliv klogere på, hvordan du brygger på en stempelkande i videoen nedenunder.
Du skal bruge:
- Stempelkande på 1 liter
- Vægt
- 50 g. kaffebønner, fx Mexico Chiapas med en blød frugtagtig syrlighed og noter af mælkechokolade
Er din stempelkande mindre end 1 liter, kan du skalerede ned i forholdet 6 g kaffe pr 100 ml vand.
Fremgangsmåde:
- Forvarm din kande med varmt vand og hæld det fra igen
- Kværn 50 g. kaffebønner på mellem/let groft
- Hældt ca. 800 ml friskkogt vand på - op til den øverste metalring på kanden
- Start et ur på 8 minutter
- Rør let rundt i kaffen,så den falder til bunds.
- Evt. Skum toppen fri for hvidligt skum med en ske for mildere smag. Hvis du bevarer skummet, får du mere styrke og bitterhed i kaffen.
- Vent resten af tiden og tryk så nænsomt stemplet ned uden at hvirvle rundt i kaffen.
Grums er genialt
Stempelkanden er samtidig den mest miljørigtige måde at lave kaffe på. Smid ikke kaffegrumsen ud i vasken, men hæld det ud til planterne i haven. Kaffegrumsens kvælstof er god næring, som planterne styrker sig ved.
Der er et kæmpe potentiale i de ting, som du smider i skraldespanden. Når du har brygget en kop kaffe, udnytter du kun 1 % af kaffeplantens næringspotentiale. Det er en skam, og det skal vi væk fra.
Derfor udvikler vi løbende opskrifter og tips, hvor du kan anvende dine rester – både grums og sjatter.
Det gør vi, fordi vi har en vision om, at i 2030 skal vi udnytte hele kaffeplantens potentiale og have intet spild. Vi kalder visionen for Circular Coffee Community, hvor kaffen anvendes cirkulært, ressourcer optimeres og spild begrænses.
Du kan være med til at gøre en forskel ved at tænke og forbruge cirkulært.