Inspiration
Sådan får du den bedste filterkaffe
Kaffe fra en almindelige kaffemaskine er ikke kedelig. Du kan få en rigtig god og velsmagende kop kaffe uden selv at skulle bruge megen tid. Især mellemristet kaffe er god i til en filermaskine.
Men det er vigtigt, du ikke køber din kaffemaskine for billigt, da du risikerer, at den svinger i vandtemperatur. Sørg desuden for at holde din maskine ren og ikke tilkalktet.
Du skal bruge:
- Kaffemaskine
- Filter
- Kaffebønner, fx Etiopisk Sidamo med livlig syrlighed og noter af tropiske citrusfrugter.
Fremgangsmåde:
- Sæt filteret i tragten og skyl efter med kogt eller varmt vand. Det gør du for at fjerne eventuel støv samt smagen fra filteret.
- Mål bønnerne i forholdet 7 gram pr 1,5 dl
- Mal bønnerne mellemkværnet
- Hæld kaffen i filteret i et jævnt lag. Det er vigtigt, at kaffen ligger jævnt, så vandet har samme gennemløbstid.
- Start maskinen og nyd duften
Tip:
Du kan prøve at lave en test derhjemme, hvor du sammenligner kogt, afkølet vand med kogt vand, der er løbet gennem et kaffefilter og så kølet af. Her vil du opleve at filteret afgiver en smag. Derfor opnår du en renere kaffesmag ved at skylde filteret først.
Grums er genialt
Når du er færdig med at brygge, skal du ikke smide kaffegrumsen i skraldespanden, men hæld det ud til planterne i haven eller med filteret på komposten. Kaffegrumsens kvælstof er god næring, som planterne og komposten elsker.
Der er et kæmpe potentiale i de ting, som du smider i skraldespanden. Når du har brygget en kop kaffe, udnytter du kun 1 % af kaffeplantens næringspotentiale. Det er en skam, og det skal vi væk fra.
Derfor udvikler vi løbende opskrifter og tips, hvor du kan anvende dine rester – både grums og sjatter.
Det gør vi, fordi vi har en vision om, at i 2030 skal vi udnytte hele kaffeplantens potentiale og have intet spild. Vi kalder visionen for Circular Coffee Community, hvor kaffen anvendes cirkulært, ressourcer optimeres og spild begrænses.
Du kan være med til at gøre en forskel ved at tænke og forbruge cirkulært.