ANSVARLIGHED / NEXT GENERATION COFFEE
Emilio Gonzales
Et job I storbyen kaldte – men Emilio Gonzales, 32, valgte at blive i bjerg landsbyerne og overtage hans fars kaffe farm. Det er et valg, som han er stolt af: Min unikke kaffe har bragt mig fremad, jeg har studeret og har været i stand til at hjælpe min familie, siger han.
Emilio Gonzales voksende op med otte søskende i landsby, der beskæftiger sig med kaffe farming, i nordvest Colbombia, næsten direkte på ækvator. Men da han var i 20’erne planlagde han at flytte til Medillín, landets anden største by, med henblik på et job med nye eventyrer.
Klimaforandringerne har bragt mere ustabile afgrøder, og det har været sværere for flere kaffe farmere at danne en levevej af det. Skadedyr og sygdomme angriber kaffeplanterne, og perioder af tørke kan blive vekslet med forsættende regn, ifølge de nyere mønstre.
Emilio fik samtidig støtte fra det svenske kaffefirma Löfbergs’s prodgram for unge kaffe farmere. Siden starten af det 21. århundrede har Löfbergs været involveret i et udviklende projekt for fremtidens kaffe farmere i Colombia gennem Young Coffee Iværksættere.
I dag er han stolt af hans godt passede og Fairtrade certificeret farm, som Martin Löfberg – indkøbs direktør i Löfbergs – besøger sammen med sine medarbejdere en dag i maj.
Emilio viser vejen gennem hans farm, som er omringet af en tyk jungle, som pludseligt spreder sig, og du kan se dybden af dalen og bjergene. Et betagende syn.
Hvad er du mest stolt af?
Dette øjeblik, hvor du er her.
På hvilken måde har Emilio modtaget hjælp fra Löfbergs og Young Coffee Entrepreneurs?
Uddannelsen og træningen er det vigtigste, siger han.
Han har bl.a. lært, at analysere jorden, og hvordan han, fra disse analyser, kan levere den bedst mulige næring til kaffe træerne. Han vokser sine egne kaffe planter og han har fået en ny slags kaffe træer, der er mere modstandsdygtige mod svamp-sygdomme og vejrændringer.
Han har også fået uddannelse inden for økonomi, iværksætteri og organisering.
Temperaturen er mellem 23 – 25°C – og når det er koldest falder temperaturen til ca. 10°C.
Hvad kan du fortælle os om klimaforandringerne?
Det var meget varmt sidste år, men dette år er det usædvanligt koldt. Produktionen er også mindre. Men jeg bør ikke brokke mig – jeg fortager mig nemlig noget vigtigt. Træer blomstrer ikke hvis det er for koldt. Hvis det er for varmt vil man miste afgrøden. Det er nødvendigt med et klima et sted imellem varmt og koldt, hvis produktionen skal være god.
Emilio dyrker også bananer for at tjene flere penge. Banantræerne beskytter kaffeplanterne imod den stærke sol. Og når banantræernes store blade falder til jorden, udgiver de fugt og næring, der gavner jorden og dermed kaffebønnerne.
Martin Löfberg er fuld of ros om Emilios velorganiserede farm.
Det gør mig glad at høre Emilio fortælle om hans valg, om at dyrke kaffe, og hans positive fremtidsudsigt. Jeg kan mærke, at han kan lide det og at hans farm betyder alt for ham.
Hvordan smager kaffen, som Löfbergs opkøber herfra?
Det har friske, frugtagtige noter af chokolade. Smagen afhænger af en masse forskellige faktorer, såsom jord, højde, hvordan du avler og bearbejder kaffen – alt kaffe er unikt. Ved at støtte og samarbejde med farmerne, som Emilio, bidrager vi til at konservere den rige smag.
Löfbergs køber regulært kaffe fra Fairtrade samarbejdet Antioquia, som Emilio er del af.
Han ser mange fordele ved at være medlem:
- Jeg er i stand til at spare op.
- Jeg får beskyttelse, en sikkerhed.
- Jeg får uddannelse.
Emilio begynder hver dag med en kop kaffe omkring klokken 5, når tågen fortager sig i dalen og dagslyset ruller over bjergene.
Hvad betyder kaffe for dig?
Det har taget mig fremad. Jeg har studeret og hjulpet min familie, hvilket er vigtigt for mig. Jeg har en moralitet, som leder mig: jeg vil fortsætte med at arbejde og udvide.